Lenticchie in umido

Linser är en fantastisk proteinkälla och passar utmärkt att äta som tillbehör till en grillad korv eller bit fisk. Genom att mixa i rejält med jungfrulig olivolja mot slutet lyfter smakerna och konsistensen på grytan.

Ingredienser

  • Gröna linser, 250 g
  • Morot, 1 medelstor
  • Röd lök, 1 dl
  • Stjälkselleri, 2 stjälkar
  • Vitlök, 1 klyfta
  • Konserverad Plommontomat (San Marzano), 250 g
  • Olivolja, 1 dl (samt extra till stekning)
  • Lagerblad, 2 st
  • Salt och Svartpeppar

Gör så här

Skölj linserna noga. Skär morot och lök i mindre kuber, sellerin i större bitar och krossa vitlöken. Stek grönsakerna i en skvätt olivolja tills att de börjar få färg. Tillsätt tomaterna (inte juicen) från en burk konserverade tomater och vatten så att det täcker linserna. Sjud i ca 20 minuter eller tills att linserna har kokat sig mjuka med en lite fastare kärna. Godast blir linserna lite ”al dente”.  Ta av från värmen och låt svalna något, ta bort vitlök, lagerblad och selleri. Vispa i olivoljan, smaka av med salt och peppar.

Avnjut linserna som dom är eller med rödlöksmarmelad och salsiccia