Vår historia

Historien om Il Podino börjar i ett kök. Var annars? Anders står och rensar svartkål till en Ribolita som ska serveras som lunch på ett stort kontor i centrala Stockholm. Jonas, som jobbar just på nämnda kontor, känner doften av grönsaksfond i korridoren och sticker in näsan i köket.

– Jaha. Vad är det som pågår här? säger Jonas.
– Jag förbereder en Ribolita, svarar Anders.
– Ribbo… Riibo… Vad är det för nåt?
– Det är en grönsaksgryta från Italien. Mustig, nyttig och mättande bonnamat från Toscana.

Föga anar den barske kocken och den framfusige journalisten att detta är de första trevande stegen mot en vänskap som ska resultera i en pod som redan efter några avsnitt utnämns till en av Sveriges främsta av Dagens Nyheters kulturredaktion. Men det var faktiskt så det började. En nyfiken fråga, ett rakt svar. Sedan är samtalet igång. Kort därefter håller Anders en matlagningskurs.

En av deltagarna är så hänförd av sin kursledare att hon kastar ur sig en komplimang.
– Du är så underhållande och duktig på att förklara! Du borde starta en pod.
– Jaha vad kul. Tack! säger Anders men blir förvirrad.

Vad är egentligen en pod? Hur gör man? Och kan man laga mat i ljudformat?

Han kommer att tänka på Jonas, den där nyfikne typen i kontorsköket. Han kanske vet? Det gör han inte, men han visar sig vara journalist, författare och gammal matskribent. En teoretiker som älskar att skryta med sin allmänbildning i allmänhet och sitt matkunnande i synnerhet.

Ett och ett halvt år och ett trettiotal avsnitt senare är Il Podino en av Sveriges populäraste matpodar med en trogen skara följare som lyssnar, lagar, tipsar och lajkar det Anders & Jonas producerar.

”Han är väldigt duktig på att laga mat, det får jag 
ge honom. Men när det kommer till tankeverksamhet och associationsförmåga slår jag honom på fingrarna. Med en förskärare.”


Jonas, om Anders förmågor som kock

Anders Strand

Född: 1971
Yrke: Kock och matfotograf
Motto: ”Med schyssta råvaror och exakt teknik gör man underverk.”

Anders började sin köksbana i disken på Sandhamns värdshus för att sedan avancera till grillkock på restaurang Eriks Fisk. Lade kockförklädet på hyllan och sökte lyckan som grafisk formgivare och kläddesigner. Men intresset för mat och kokkonst levde vidare, likaså drömmen om att en vacker dag få basa över ett eget kök. Drömmen blev verklighet 2009 när Anders tillsammans med sin fru tog över ett litet hotell på den toscanska landsbygden.

Med vidunderlig utsikt över ett vittryffelreservat och granne med vingårdarna i Montalcino kunde Anders helt hänge sig åt det han gillar mest – nämligen att laga italiensk mat från grunden på några av världens finaste råvaror. Återbördad till Sverige håller Anders italienska matlagningskurser, importerar toscanska delikatesser och frilansar som kock.

Anders är en typisk kock: målmedveten, kompromisslös och jovialisk, när han känner för det.

”Han är som ett litet barn. Oftast kul att ha bredvid sig
 i köket, men också djupt irriterande med alla sina kommentarer och frågor.”


Anders, om Jonas närvaro i köket

Jonas Malmborg

Född: 1974
Yrke: Journalist och författare
Motto: ”Mansplaining är kul, åtminstone när det är en annan man som plainas.”

Jonas har ingen som helst arbetslivserfarenhet från krogen. Däremot har han lång erfarenhet av att skriva om mat och recensera krogar.

Hans texter har kunnat läsas i tidningar som Gourmet, Svenska dagbladet, Café, Veckans Affärer och White Guide. Debuterade som skönlitterär författare 2013 med romanen Fältöversten och plitar enligt säkra källor på nästa bok. I likhet med de flesta journalister är Jonas en utpräglad skeptiker och besserwisser som aldrig missar chansen till en fullständigt ovidkommande miniföreläsning.