Crostini Misti

Crostini är små rostade bitar av bröd med olika ”toppings”. De passar utmärkt som antipasto eller  drinktilltugg före maten. Tomaterna blir mycket smakrika då man bakar dom långsamt så att allt vatten i tomaten försvinner och smakerna förstärks. Lardo är ett hängt, saltat fett fläsk som får en mycket god och markerad sälta när det krullar upp sig och smälter ner i brödet. Perfekt kombination till den lite sötsyrliga lökmarmeladen.

Ingredienser

  • Vitt bröd eller surdegsbröd, 8 st skivor
  • Rödlök, 4 st
  • Coctailtomater, 12 st
  • Lardo, 8 skivor
  • Vitlök, 1 st klyfta
  • Rosmarin, 1 st kvist
  • Strösocker, 1 dl
  • Olivolja, 2 dl
  • Rödvinsvinäger eller balsamvinäger, 1 dl
  • Parmesan, 8 tunna skivor
  • Salt och svartpeppar

Gör så här tomater

Dela tomaterna på mitten och lägg på ett ugnsfat. Skiva vitlöken i papperstunna skivor och placera en eller en halv skiva på varje tomat. Lägg på ett rosmarinbarr, sockra, salta och ringla över olivolja. Baka i 150 gradig ugn i ca 1 timma eller tills att tomaten krympt ihop till halva storleken.

Gör så här rödlöksmarmelad

Stek skivad rödlök på medelvärme i rikligt med olivolja tills att rödlöken börjar bryna i ca 10 minuter. Tillsätt socker och rödvinsvinäger och fortsätt stek tills att rödlöken blir ”marmeladig”. Låt svalna och skeda sedan ur överflödig olja.

Gör så här Crostini

Rosta brödskivorna i ugnen tills de är gyllene. Skär ut 3 x 3 cm stora brödbitar.
  • Tomat, gnid in 1/3 av brödbitarna med en halv tomat och placera en tomathalva ovanpå.
  • Rödlök, lägg på rödlöksmarmelad på 1/3 av brödbitarna och sedan en tunn skiva parmesan.
  • Lardo, placera en skiva lardo på 1/3 av brödbitarna.
  • Lägg upp crostini på ett ugnsgaller och rosta het ugn i ca 1-2 minuter tills att lardon krullar sig och parmesanen har smält. Ringla över olivolja och servera.