Salsiccia alla Salvia

Den i särklass populäraste färska korven i Italien är Salsiccia. På senare tid går det även att köpa ”färsk” Salsiccia i butik i Sverige. Gör man den själv blir det mycket billigare och godare. Dessutom innehåller den egentillverkade korven inga E-ämnen.  Det är viktigt att få till en fetthalt på ca 25% när man gör egen Salsiccia. Jag brukar köpa karré och mala den samt eventuellt lite extra sidfläsk för att komma upp i rätt fetthalt. Kryddningen varierar från en region till en annan. Hos oss i Toscana var den med Salvia mest populär.

Ingredienser

  • Fläskkött med hög fetthalt tex karré, 1 kg
  • Grisfjälster, 1,5 m
  • Färsk salvia, 50 g
  • Salt, 1,5 msk
  • Socker, 2/3 msk
  • Svartpeppar

Gör så här

Skölj fjälster i vatten och blötlägg över natten.
Skär fläsk och fett i bitar, lagom stora för köttkvarnen och placera i en form. Skär igenom salvian och lägg på fläsket. Strö på salt, socker, rikligt med svartpeppar och blanda runt. Mal allt i en köttkvarn med grov malskiva. Mal sedan färsen en gång till.
Sätt på korvhornet på köttkvarnen. Spola igenom fjälster, krama ur och trä på korvhornet.
Dra ut en bit fjälster, ca 10 cm och mata sedan färsen genom kvarnen. Var noga med att inte göra för tjocka korvar.
Mata genom all färs tills att det till slut blir en lång jämntjock korv. Forma korvar genom att nypa och snurra åt motsatt håll varannan gång. På denna mängd kött blir det ca 20 st Salsiccia. Lägg på ett galler och låt torka i kylen med en handduk över i max två dygn. Tillaga och ät dom samma dag eller frys in.

Grilla salsiccian eller stek på mellanvärme i ca 8-10 minuter eller tills den är genomstekt.