Bästa ekologiska olivolja i Toscana

Trequanda är en liten by i södra Toscana. Här växer, skördas och pressas oliverna till vår goda olja. Det är ett speciellt mikroklimat som gör det extra fördelaktigt att odla oliver just här. I Montalcino som ligger en ett par mil bort, gör dom fantastiska viner, men kan inte tävla med Trequanda gällande olivoljan.

Vår vän Alessandra har ca 4 000 olivträd av sorterna Moraiolo, Leccino och Frantoio. Ett bra år producerar hon ca 3 000 liter olivolja av högsta kvalitet. Oljan har blivit prisad som ”Bästa Ekologiska Olivolja” under olivoljefestivaler runt om i Toscana. Det är gräsig och pepprig till smaken och som allra mest grön och intensiv när den är nypressad, sent på hösten.

”Olivolja är en primör som är som allra mest grön, smakrik och gräsig när den är nypressad”

Anders Strand, Olivoljemagnat

Massor av olivolja

Här hemma i Sverige brukar vi hälla några droppar på salladen eller doppa bröd i en skvätt olja . I Italien använder man olivoljan som en egen ingrediens. Gör en tomatsås och avluta med att  vispa i massor av härlig olivolja mot slutet och du får en tjock, nästan emulgerad sås, som blir himmelskt god till pastan. Vår vän Alessandra och hennes familj gör av med 50 liter olivolja för eget invärtes bruk per år…