Risotto alla Milanese – Saffransrisotto
En risotto alla Milanese är det givna tillbehöret till Osso buco men är också underbar att äta som den är, innan huvudrätten, som en primo piatto.
Ingredienser
- Carnaroli-ris, 400 g
- Vitt vin, 200 ml
- Gul lök, 2 st
- Hel saffran, 0,5 g
- Osaltat smör, 150 g
- Hönsbuljong, 1,2 l
- Riven parmesan, 75 g
Gör så här
Blötlägg saffran i 3 msk vatten i minst 5 timmar innan.
Finhacka löken. Värm upp buljongen så att den sjuder.
Svetta löken med smör i en tjockbottnad panna (sauteuse) någon minut utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det steka 1-2 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt det reducera bort. Tillsätt blötlagd saffran.
Häll i en skopa buljong och låt den absorberas innan nästa skopa. Rör konstant och fortsätt hälla i mer buljong. Fortsätt att koka risotton i ca 15 minuter eller tills riset är al dente. Ta bort från värmen och låt vila i 2 minuter.
Tillsätt först smöret och sedan parmesanen i risotton under kraftig omrörning. Provsmaka om det behövs saltas eller spädas med ytterligare buljong om konsistensen är för stabbig.