Ribollita – Vegetarisk mustig höstgryta
Pane Toscano, det toskanska brödet innehåller inget salt och möglar därför inte. Däremot blir det helt stenhårt efter några dagar och helt omöjligt att skära i. Vad gör man då? Köper nytt? Självklart inte! Bakgrunden till den här rätten är just att ta tillvara på gammalt torrt bröd. Förr i tiden blötlade man det gamla brödet och använde det på nytt. Tex genom att göra en mustig gryta med svartkål, cannelinibönor och bröd. Svartkålen är en stapelvara i Toscana och tål av att kokas länge utan att falla isär. Godast blir ribolitan om man är noggrann i bryningen av grönsakerna. Ordentligt brynt = mycket smak. Det går givetvis bra att använda konserverade cannelinibönor.
Ingredienser Ribollita
- Vitt bröd eller surdegsbröd, 250 g
- Svartkål, 2 st huvuden
- Morötter, 3 st
- Blekselleri, 1 st huvud
- Rödlökar, 2 st
- Bladpersilja, 1,5 dl
- Vitlök, 2 st klyftor
- Basilika, 1,5 dl
- Olivolja, 2 dl
- Konserverad plommontomat, 800 g
- Salt och svartpeppar
Ingredienser Cannelinibönor
- Torkade cannelini-bönor, 150 g
- Bikarbonat, 1 msk
- Salvia, 5 blad
- Vitlök, 2 st klyftor
- Morötter, 1 st
- Olivolja, 0,5 dl
- Salt och svartpeppar
Gör så här
Cannelinibönor
Förväll bönorna tre gånger så att det mesta av skum och orenheter försvinner. Skölj rent bönorna i kallt vatten mellan varje förvällning. Koka bönorna tillsammans med salvia, morot, vitlök och olivolja i ca 30 minuter eller tills att de är mjuka. Låt svalna och tillsätt sedan salt och peppar.
Ribollita
Skär igenom persiljan grovt. Hacka selleri, lök, morötter i småbitar. Skär vitlöken fint och brödet i tärningar. Strimla kålen. Värm upp ca ½ dl olivolja i en stor kastrull. Lägg i samtliga grönsaker utom kålen och bönor och bryn ordentligt i ca 10-15 minuter. Grönakerna ska stekas ganska hårt men var försiktig så att inte löken och vitlöken bränns vid. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i ca 20 minuter eller till att det mesta av vätskan har kokat bort. När grönsaksröran är nästan torr (och börjar fastna i kastrullen) är det dags att tillsätta hälften av bönorna samt kålen. Tillsätt vatten så att det blir simmigt och låt sjuda i 20-30 minuter.
Mixa återstående bönor och häll i soppan. Tillsätt brödet och eventuellt mer vatten om soppan är för tjock. Rör om kraftigt med en trägaffel så att brödet fördelas samtidigt som du häller i resten av olivoljan.
Salta och peppra. Servera med bröd och god olivolja.