Ravioli med Ricotta och spenat, smör och salvia

Tvingas jag välja en pasta att äta i resten av mitt liv blir det nog denna. Kombinationen av ricotta och spenat med lite knäckigt smör och salvia är svårslagen, tycker jag. I Italien använder man gärna ricotta gjord på fårmjölk. Får ni tag på det så köp!!! men det går också bra med vanlig ko-ricotta.

Ingredienser

  • Hela ägg, 2 st
  • Äggulor, 2 st
  • 00-mjöl (fint kärnvetemjöl), 250 g
  • Ricotta, 250 g
  • Färsk spenat, 250 g
  • Muskotnöt riven, efter smak
  • Smör, 150 g
  • Salviablad färska, 10 st
  • Parmesan riven, 100 g
  • Salt och svartpeppar

 

Gör så här

Pastadeg

Har du tillgång till en bra matberedare kan pastadegen göras klar i den. Har du ingen matberedare gör du enligt nedan. Häll mjölet i en bunke och gör en grop i mitten av mjölet. Häll i ägg och äggulor i gropen och rör med en gaffel tills att det börjar bli en deg. Knåda degen i ca 10 minuter eller tills den är smidig och elastisk. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp cirka 1 timme.

Fyllning

Förväll spenaten i kokande vatten i en halv minut. Häll den i ett durkslag och skölj med kallt vatten så att kokningen avstannar. Krama ur all vätska ur spenaten genom tills du har relativt torra spenatbollar. Skär spenaten fint och blanda den med ricottan och parmesanen. Riv lite muskot och blanda i (försiktig! muskot kan lätt ta över och blir för kraftig i smaken) Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

Ravioli

Platta ut degen något och kör den genom pastamaskinens bredaste inställning. Vik den dubbel och kör igenom den igen. Repetera 5-6 gånger eller tills degen känns smidig och slät. Ställ in maskinen på näst bredaste läget och kör igenom degen. Fortsätt med ett smalare hack åt gången tills du har kört igenom pastan genom den smalaste eller näst smalaste inställningen på maskinen, och har en lång, ca 1,5 mm tjock platta. Mjöla en sida av plattan och lägg den mjöliga sidan nedåt på arbetsbänken.

Gör små bollar (ca en tesked) av fyllningen och placera i två rader på halva längden av pasta plattan.  När halva plattan är fylld med små bollar fyllning viker du över den tomma halvan som lock. Kupa handen runt fyllningen och pressa försiktigt ut all luft kring ravilolon. Skär med kniv ut fyrkantiga ravioli och lägg åt sidan på ett mjölat underlag.

Servering

Koka upp rikligt med saltat vatten (ska smaka salt soppa). Under tiden vattnet kokar upp. Smält smöret i en stor panna tillsammans med salvian. Ta av från värmen när det börjar dofta nötigt. Koka raviolin i ett par minuter eller tills flyter upp till ytan. Lägg över den kokta raviolin i pannan med smöret och salivian. Tillsätt parmesanen och lite kokvatten, blanda runt försiktigt tills parmesanen har smällt och du har en simmig sås. Severa direkt