Porchetta

Un panino con porchetta eller en porchettamacka, är typisk marknadsmat. Hos oss i Toscana fanns det en Porchetta-truck på de lite större marknaderna. Det var den med längst kö framför. Porchetta görs traditionellt genom att ugnssteka en hel liten, urbenad gris. Jag gör min porchetta på fläsksida med knaprig svål. Just den knapriga svålen är det godaste med hela rätten. Vill man vara hard-core-Italiano äter man sin macka utan något annat än just porchetta, men jag tycker att det är gott med den lite krispiga fänkålsalladen till.

Ingredienser

Porchetta

  • Fläsksida med svål, ca 2 kg
  • Färsk salvia, 50 g
  • Färsk rosmarin, 50 g
  • Vitlök, 2 klyftor
  • Salt, 1,5 msk

Fänkålsallad

  • Fänkål,2 st
  • Bladpersilja, 20 g
  • Saft av citron, 1/2 st
  • Olivolja, 0,5 dl
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Porchetta

Lägg ett snitt längs med svålen så att den går att vika åt sidan. Lägg ytterligare ett snitt i mitten av köttdelen så att du har två ”sidor” kött och en ”sida” svål. Gnid in köttytorna med rikligt med salt, finskurna örter och vitlök.
Vik tillbaks fläsksidan och forma en rulle med svålen utåt. Gnid in svålen med salt och bind upp fläsket med steksnöre till en jämntjock rulle. Baka i ugn (140 grader) i 3 timmar. Avlägsna snöret och sätt tillbaka Porchettan i ugnen i 20-30 minuter (250 grader) tills att svålen sväller upp och får fin färg. Ta ut, ställ åt sidan för att svalna något.

Fänkålsallad

Skär av de gröna stjälkarna på fänkålen och trimma roten vid behov. Dela fänkålen på mitten och skär den i tunna skivor.
Skär bladpersiljan och blanda med fänkål. Pressa över citron, olivolja samt salt och peppar och blanda runt. Servera tunna skivor Porchetta och fänkålssallad på ett gott bröd.

Smaklig spis…knaprig gris.