Pici al ragu bianco

Alla delar av Italien har sin egen pasta. Alla är givetvis eniga om att den egna pastan är den absolut bästa och att ens egen mamma gör det bästa receptet. I södra Toscana där vi bodde hette den lokala pastan Pici. Det är en slags tjockare, handrullad Spaghetti som i det här fallet serveras med en ”vit ragu”. Vit i den bemärkelse att den görs på fläskkött istället för nöt och med vitt vin och citron som smaksättare. Det går också att göra denna ragu med Salsiccia som ju består av malet fläsk.

Ingredienser

  • 00-mjöl (finmalet kärnvetemjöl), 500 g
  • Malet fläsk med hög fetthalt (tex karré) eller motsvarande mängd Salsiccia, 400 g
  • Gul lök, 1 st
  • Rivet skal av citron, 1 st
  • Torrt vitt vin, 2 dl
  • Bladpersilja, 2 dl
  • Riven parmesan, 200 g
  • Olivolja, 1 dl
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Pici

Häll mjölet i en bunke eller på arbetsbänken och gör en grop i mitten av mjölet. Knäck ägget och häll i 1 dl vatten i gropen. Rör med handen tills att det börjar bli en deg. Fortsätt att späda med mer vatten tills att det har blivit en fast deg med konsistens som trolldeg. Det kan behövas mer/mindre vatten beroende på kvalitet på mjöl och luftfuktighet. Knåda degen i ca 10 minuter eller tills den är smidig och elastisk. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.

Kavla ut degen med en kavel  till ca 1 cm tjock pastaplatta. Täck plattan med plastfilm. Skär ut 5 mm breda bitar av pastan och rulla ut dom med handflatorna till längre, tjocka spaghetti.(Dom behöver verkligen inte bli exakt lika långa/tjocka. Det är ju hantverk!) Se till att hålla pastan separerad på arbetsbordet så att de inte klibbar ihop, strö över lite mjöl och låt vila.

Ragu bianco

Mal fläsket grovt eller om du använder Salsiccia ta bort skinnet från den och hacka igenom den lite grovt. Värm upp lite olivolja i en stekpanna och stek löken mjuk. Tillsätt fläsket/Salsiccian och stek den gyllenbrun samtidigt som du finfördelar den med en gaffel. Deglacera pannan med vitt vin och låt det mesta av vinet koka bort

Pici al ragu bianco

Koka Picin i rikligt med saltat vatten i 4-6 minuter. Värm upp salsiccian igen och häll i pastan i stekkärlet tillsammans med lite av kokvattnet. Tillsätt parmesanen och rör runt så att det blir såsigt. Tillsätt lite mer pastavatten om det är för torrt. Låt det puttra i ett par minuter så att pastan kan suga upp såsen. Avsluta med att tillsätta det rivna citronskalet och persiljan. Rör om, ringla  över lite olivolja och extra pamesan. Servera.