Orecchiette alle Rape

 I Apulien eller Puglia som regionen heter på italienska är Orecchiette den vanligaste pastaformen. Det mest klassiska sättet att servera den  öronformade (orecchio = öra) pastan är med Cime di rapa (broccolirybs). Då det är svårt att få tag på cime di rapa här hemma har jag försvenskat recept och gör det med vanlig broccoli istället. Servera med knaprig ”fattigmans-parmesan” på toppen.

Ingredienser

Orecchiette alle Rape

  • 00-mjöl (kärnvetemjöl finmalet), 400 g
  • Färsk broccoli, 400 g
  • Sardellfileér, 6 st
  • Vilök, 4 st klyftor
  • Vitt vin, 2 dl
  • Olivolja, 1 dl
  • Salt och Peppar

Fattigmansparmesan

  • Olivolja, 1 dl
  • Vitt bröd, 200 g

Gör så här

Gör en hög av mjölet och sedan ett ”krater” i mitten av högen. Häll en skvätt vatten i kratern och arbeta upp en deg genom att blanda i mer vatten i mjölet tills att det blir en elastisk deg som inte klibbar.
Rulla ut en tjock cylinder med ca 5 cm/diameter av degen och dela den i mindre, 5 cm breda delar. Rulla de mindre delarna till 2 cm tjocka stavar. Skär ut 0,5 cm breda bitar av staven. Använd tummen för att trycka ut öronformade, tunna Orecchiette.
Strö över lite mjöl och låt den färdiga pastan vila på arbetsbänken.

Bryt av små fina buketter av broccolin och dela de större buketterna så att alla blir ungefär lika stora.
Värm upp en stekpanna med hälften av olivoljan. Lägg i sardellerna och de hela vitlöksklyftorna. Tillsätt vinet när sardellerna har löst upp och låt hälften av vätskan reducera bort.

Riv det vita brödet i små bitar och stek det gyllene i en panna med hälften av olivoljan. Ställ åt sidan.

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och salta det ordentligt. Koka broccolin i tre minuter och tillsätt sedan pastan (tillsammans med broccolin). Rör om och fortsätt koka i ett par minuter eller tills att pastan flyter upp till ytan.

Tillsätt pasta och broccoli och lite av pastavattnet i pannan med sardellerna och vitlöken. Koka upp och rör om. Låt puttra i någon minut tills att rätten blir lite krämig.

Salta vid behov och peppra, strö lite fattigmans-parmesan, ringla över en skvätt olivolja och servera.