Gnocchi al Burro e Salvia

Många frågar mig vad jag tycker om Italiensk mat. – ”Det finns inget som heter Italiensk mat brukar jag svara då”. Det man äter i bergen i norr är något helt annat än det man äter i syd. Köket söder om Rom kallas för ”Cucina Povera”, det fattiga köket. Det må vara sant är det inte är så dyra råvaror men för mig är det i det fattiga köket man hittar den genuinaste och ärligaste maten. Spaghetti med olja, vitlök och chili är ett typiskt exempel på en rätt som i all sin enkelhet är något av det godaste som finns att äta…tycker jag. Krämigheten får man genom att låta spaghettin koka klart med chilin, vitlöken och oljan och låta stärkelsen i pastan reda såsen.

Gnocchi

  • Mjölig potatis (gärna mandel), 800 g
  • 00-mjöl (kärnvetemjöl fintmalet) 80 g
  • Ägg, 2 st
  • Salt, 1 tsk
  • Smör, 200 g
  • Salvia, 50 g
  • Parmesan, 70 g

Gör så här

Gnocchi

Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk. Slå av vattnet, ställ tillbaks på spisen i en minut eller tills att allt överskottsvatten har ångat bort. Skala potatisen och pressa på en arbetsbänk. Gör en liten grop i mitten av potatishögen och häll i drygt hälften av mjölet, de två äggen och en nypa salt. Vispa försiktigt med en gaffel så att det börjar bilda en deg. Tillsätt så om nödvändigt mer mjöl. Potatisdegen ska precis hålla ihop så tillsätt inte mer mjöl än nödvändigt och arbeta degen så lite som möjligt.
Rulla ut en ”korv” med en diameter på ca 7 cm. Dela upp den i 5 cm stora bitar och rull ut dessa till ca 1 cm tjocka stänger.
Skär sedan ut 2×2 cm stora Gnocchi. Strössla över mjöl och se till att dom är separerade (det är annars lätt att de klibbar ihop)

Servering

Bryn smör tillsammans och salvia i en panna tills att smöret blir lätt brynt och knäckigt. Koka gnocchi i rikligt med saltat vatten i någon minut eller tills de flyter upp till ytan. Blanda den nykokta gnocchin med smöret, tillsätt hälften av den rivna parmesanen och blanda runt tills att parmesanen har smält.

Servera med lite extra parmesan på toppen.