Gelato alla Nocciola – Hasselnötsglass

Gelato Italiano. Få saker är väl så förknippade med Italien som just glass, och en av de populäraste smakerna är Nocciola. Hasselnötsglass.

Glass

  • Grädde, 200 g
  • Standardmjölk, 800 g
  • Äggulor, 6 st
  • Strösocker, 230 g
  • Hasselnötter med med skal, 60 g

Gör så här

Värm upp en panna och rosta hasselnötterna tills att skalen böjar spricka. Lägg över i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Mixa med 2 msk socker till en jämn pasta. Vispa ägggulor och resten av sockret tills sockret löser sig och smeten blir ljus.
Blanda ned grädde och mjölk. Sjud upp igen under konstant omrörning till 85 grader eller till att glasssmeten börjar tjockna.
Blanda i nötblandningen, kyl ner i ett kallt vattenbad och sedan i kylen. Låt vila i minst två timmar (gärna över natten) och kör smeten i glassmaskin.