Färsk hemmagjord äggpasta – Grundrecept

Färsk äggpasta på 00-mjöl och ägg är grunden till många pastarätter från mellersta och norra Italien. Ska man göra egen hemmagjord pasta till ex Ravioli eller Tagliatelle är detta receptet mycket bra. Jag gör oftast min pasta i en matberedare eller food processor. Det går fortare fortare och leder alltid till ett bra resultat. Har man ingen matberedare går det givetvis också bra att göra den för hand som man gjorde förr.

Ingredienser

Färsk pasta

  • 00-mjöl (kärnvetemjöl finmalet), 500 g
  • Hela ägg, 4 st
  • Äggulor, 4 st

Gör så här

För hand

Häll upp mjölet i en hög på ett bakbord eller i en stor bunke. Gör en ”krater” i mitten av mjölet och häll i  ägg samt äggulor. Vispa äggen med en gaffel och arbeta långsamt i mjöl från väggarna tills att det börjar bilda en deg. Fortsätt genom att knåda degen så att den blir homogen deg. Tillsätt eventuellt mer mer mjöl om den känns för lös. En bra pastadeg skall vara fast och elastisk och kännas lite som en trolldeg. Vira in degen i plastfilm och låt vila i kylskåp i minst en timme eller tills den är genomkyld.

I food processor

Gör i två omgångar. Häll hälften av mjölet i en food processor och tillsätt två hela ägg och sedan de två gulorna. Mixa tills degen blir grynig som couscous. Degen ska vara fast som trolldeg. Justera konsistensen med mer ägg om den känns för torr eller mer mjöl om den känns för våt. Upprepa proceduren. Vira i de två pastabollarna i plastfilm och låt via i kylen i ca 1.5 tim.

Genom pastamaskinen

Kör igenom pastadegen i pastamaskin på den bredaste inställningen, vik den på mitten och kör igenom igen. Upprepa proceduren 10 ggr eller tills att degen känns len och elastisk. Arbeta ut pastadegen (ett hack i taget) till önskad tjocklek och form.