Trofie al Pesto con patate e fagiolini

Det här är rustik bonnamat från Ligurien. Små färska pastaskruvar, bönor, potatis och pesto. Det är vegetariskt, ärligt och mycket gott.

Ingredienser

Trofie

  • 00-mjöl (kärnvetemjöl fint), 0,5 kg
  • Olivolja, 2 msk
  • Ljummet vatten, 2 dl
  • Salt, 1 tsk

Fagiolini e patate

  • Vaxbönor, 50 g
  • Gröna bönor, 150 g
  • Fast potatis, 5 st

Pesto Genovese

  • Färsk basilika, 50 g
  • Pinjenötter, 50 g
  • Parmesan riven, 2 dl
  • Vitlök, 1 st klyfta
  • Olivolja, 1,5 dl
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Pasta

Blanda mjöl, salt och olivolja i en food processor eller häll ut på ett bakbord. Häll i vatten lite i taget tills att det blir en homogen deg. Mängden vatten som behövs kan variera. Plasta in degen och låt vila i kylen i ca 30 min.
Dela degen i mindre delar och rulla ut till 1 cm tjocka stänger. Kapa 1 cm stora bitar av stängerna och forma varje bit till en ca 3 cm avlång, skruvad Trofie. Låt vila på bakbordet.

Pesto Genovese

Mortla vitlök och basilika med pinjenötterna tills det blir en tjock ”pasta”. Tillsätt den rivna parmesanen följt av olivojan, smaka av och peppra och salta om det behövs. Låt vila i kylen.

Trofie, fagiolini e patate

Skala potatis och snoppa bönorna. Koka bönor och potatis tills de är lagom mjuka, lyft ur och koka sedan pastan i samma vatten i ett par minuter eller tills de flyter upp till ytan. För över pasta, bönor och potatis till en panna och häll i ca 4 msk pesto samt några skedar pastavatten. Tossa runt till att rätten går ihop litegrann.

Lägg upp på tallrik och garnera med lite extra basilika och ringla över lite god olivolja.