Tortino di Melanzane – Terrine på Aubergine

Det här är en maträtt som jag gör ofta på mina matlagningskurser. Det är ett utmärkt vegetariskt alternativ istället för en köttbit. Servera den med bröd som man kan bryta och doppa i den goda såsen.

Ingredienser

  • Jämnstora auberginer, 3 st
  • Buffelmozzarella, 2 st
  • Basilika, 1,5 dl
  • Olivolja, 1,5 dl
  • Salt och svartpeppar
  • Plommontomater (San Marzano), 2 st burkar
  • Röd lök, 2 st
  • Vitlök, 1 klyfta
  • Socker, 1/2 tsk
  • Olivolja, 1,5 dl
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Terrin

Dela aubergine och skär ett rutmönster ner till, men inte genom skalet. Salta, peppra och häll på olivolja. Baka i 200 g ugn i 30 – 40 minuter eller tills de är mjuka. Gröp ur köttet, skär igenom och blanda med mozzarella skuren i bitar samt finskuren basilika. Dela de ”rena” skalen längs med och klä små ugnsformar skalet (svarta sidan utåt). Skeda tillbaks mozzarella/aubergine-blandningen i formarna och baka i ytterligare 10 minuter tills att mozzarellan smälter.

Tomatsås

Skär lök och vitlök fint. Svetta i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomaterna, socker, salt och låt koka i 20 minuter tills såsen har tjocknat något.  Mixa såsen och låt svalna i några minuter. Vispa i olivoljan så att såsen tjocknar ytterligare.

Servera terrinen på en spegel av tomatsås och avnjut med en bit bröd.