Stufato di Daino con Polenta – Gryta på dovhjort med Polenta

På den Norditalienska landsbygden är jakten en naturlig del av livet. Man jagar vildsvin, fasan och hjort. Köttet från dovhjort tycker jag är smakrikt och gott till denna gryta men det går givetvis  lika bra att göra den på rådjur, älg eller kronhjort. Servera med en naturell risotto eller med en krämig polenta.

Ingredienser

Stufato di Daino

  • Polenta, 2 dl
  • Grytbitar av dovhjort, 1 kg
  • Rött vin, 500 ml
  • Morötter, 2 st
  • Gul lök, 2 st
  • Blekselleri, 2 st stjälkar
  • Olivolja, 0,5 dl
  • Torkade enbär, 6 st
  • Lagerblad, 4 st
  • Svartpepparkorn, 10 st
  • Salt

Polenta

  • Polenta, 2 dl
  • Vatten, 8 dl
  • Smör, 50 g
  • Riven parmesan, 1,5 dl
  • Hylvlad parmesan till servering
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Stufato di Daino

Ta ut köttet ur kylen så att det blir rumstempererat. Skär morötter, selleri och lök i små tärningar. Stek grönsakerna samt de hela vitlöksklyftorna i smöret och olivoljan på medelvärme i en stekpanna med höga kanter eller en stekgryta. Tillsätt köttet när grönsakerna fått fin färg och fortsätt steka och bryna köttet i ca 5 minuter eller tills att det har fin stekyta runt om. Delglacera pannan med vinet, tillsätt enbär, hel svartpeppar samt lagerblad. Sänk värmen och låt puttra under lock i ca 1,5 timme eller tills köttet är mört.

Polenta

Koka upp en kastrull med vatten. Strö i polentan under vispning och låt koka på medelvärme i den tid som står på förpackningen.
Ca 5 minuter för snabbpolenta och 20-30 minuter för standardpolenta.
Tag av kastrullen från värmen och tillsätt först smör och sedan parmesan under konstant vispning.
Smaka av, tillsätt salt och peppar och låt vila under lock i ca 5 minuter. Servera med en klick smör och lite hyvlad parmesan på toppen.