Strozzapreti ai pomodorini arrostiti

Präststrypare. Det är vad namnet på denna toscanska, handrullade pasta betyder. Enligt legenden åt det giriga prästerskapet så mycket, och så fort av den korkskruvsformade pastan att dom satte i halsen och kvävdes. I detta recept gör vi en variant av tomatsås genom att rosta små pomodori. Den rostade tonen ger en extra dimension till denna goda, men livsfarliga rätt. Smaklig måltid…ät lugnt.

Ingredienser

  • 00-mjöl (kärnvetemjöl finmalet), 500 g
  • Vatten, 1,5 – 2 dl
  • Cocktailtomater typ Romantica , 800 g
  • Vitlök, 1 st klyftor
  • Rosmarin, 1 kvist
  • Parmesan riven, 2 dl
  • Socker, 1 msk
  • Salt, 1 tsk
  • Olivolja, 1,5 dl
  • Bladpersilja till servering

Gör så här

Tomater

Halvera tomaterna och lägg med snittytan upp på en ungfast form. Skär vitlöksklyftan i papperstunna skivor och placera på tomaterna. Lägg på ett barr rosmarin och till sist lite socker, salt samt lite olivolja. Baka i 150 gradig ugn i ca 30 minuter eller tills tomaterna blivit lite svarta på toppen. Sänk värmen till 100 grader. Låt tomaterna vara inne tills de har krympt till halv storlek. Ta undan några stycken att garnera med och mixa resten till en slät sås. Blanda i 1 dl olivolja under omrörning.

Strozzapreti

Häll ut mjölet på en bänk och gör ett hål i mitten. Häll i lite vatten i hålet och blanda med mjöl så att det bildar en deg. Upprepa processen tills det blir en lagom fast deg. (ska kännas lite som trolldeg i konsistensen). Gör en boll av degen, vira in i plastfilm och låt vila i ca 30 minuter.

Gör med hjälp av pastamaskin eller kavel en 3 mm tjock platta. Skär ut 3 cm breda remsor och rulla dessa mellan handflatorna så att det bli långa korkskruvar. Nyp av ca 8 cm långa bitar.
Pudra på lite mjöl och ställ åt sidan.

Servering

Koka Strozzapretisarna i rikligt med saltat vatten i ca 4 minuter. Värm under tiden upp tomatsåsen i en panna. Blanda pastan i tomatsåsen och tillsätt parmesan och rör om.

Servera med några av de sparade tomthalvorna, lite basilika och några droppar olivolja och för guds skull…Ät lugnt!