Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Många frågar mig vad jag tycker om Italiensk mat. – ”Det finns inget som heter Italiensk mat brukar jag svara då”. Det man äter i bergen i norr är något helt annat än det man äter i södern. Köket söder om Rom kallas för ”Cucina Povera”, det fattiga köket. Det må vara sant är det inte är så dyra råvaror men för mig är det i det fattiga köket man hittar den genuinaste och ärligaste maten. Spaghetti med olja, vitlök och chili är ett typiskt exempel på en rätt som i all sin enkelhet är något av det godaste som finns att äta…tycker jag. Krämigheten får man genom att låta spaghettin koka klart med chilin, vitlöken och oljan och låta stärkelsen i pastan reda såsen.

Ingredienser

  • Spaghetti, 400 g
  • Vitlök, 2 st klyftor
  • Chilifrukt (torkad eller färsk), 1-3 st
  • Olivolja, 2 dl
  • Bladpersilja till servering

Gör så här

Skiva vitlök och chilifrukten fint. Stek dom i ca 4 minuter på låg värme i en panna med olivoljan. Var försiktig så att vitlöken inte bränns vid.

Kontrollera koktiden på Spaghettin och koka den i rikligt med saltat vatten. Efter halva koktiden, för över spaghettin till pannan med chili- och vitlöksoljan. Tillsätt två dl av kokvattnet och koka pastan under omrörning tills den är al dente. Meningen är att det mesta av pastavattnet skall reduceras bort och så att stärkelsen i pastan hjälper till att bilda en krämig sås. Späd med mer pastavatten om det blir för torrt. Servera med skuren bladpersilja.