Spaghetti alla Puttanesca
Spaghetti alla puttanesca eller ”Sexarbeternskans pasta” är en typisk ”cucina povera-rätt” från Neapeltrakten. Ingredienserna växer på sluttningarna i närheten, eller simmar i havet i utanför. I orginalreceptet använder man inlagda sardeller, konserverade tomater och torkad chili. Det går med andra ord att göra den lika bra här hemma som i Neapel. Om ni har svårt att hitta saltad kapris kan den ersättas med vanlig inlagd i vinäger, bara den sköljs av ordentligt.
- Spaghetti, 500 g
- Konserverad cocktailtomat (pomodorini), 2 st burkar
- Vitlök, 2 st klyftor
- Fileér av sardell, 6 st
- Chilifrukt (torkad eller färsk), 1-3 st
- Olivolja, 1 dl
- Saltad inlagd kapris, 1,5 dl
- Svarta inlagda oliver, 2 dl
Gör så här
Skölj och blötlägg kaprisen i ca 1 timme innan.
Krossa vitlöken, strö över lite salt och arbeta med kniv så att det blir som en fin massa.
Skär oliverna i små bitar. Stek vitlöken och sardellerna i olivolja på medelvärme tills att sardellerna smälter.
Tilsätt tomaterna samt kapris, oliver och smula ner chilin.
Låt puttra på medelvärme i ca 20 – 30 minuter eller tills att tomaterna kokat sönder.
Koka spaghettin i riktigt med saltat vatten i 3 minuter mindre än angiven koktid. För över spaghettin i såspannan och låt den gå klart i såsen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt om det behövs. Ringla över lite olivolja. Servera.