Semifreddo alla Nocciola – Parfait på kanderad hasselnöt

Semifreddo är en glassliknande dessert som man gör utan glassmaskin. Här med kanderade hasselnötter från Piemonte  och rårörda lingon från Jämtland. Norra Italien möter Norra Sverige.

Ingredienser

Semifredo

  • Hasselnötter utan skal, 100 g
  • Socker, 150 g
  • Ägg, 4 st
  • Grädde, 500 ml
  • Vatten, 1 msk

Rårörda Lingon

  • Frusna lingon, 500 g
  • Socker, 350 g

Gör så här

Rosta nötterna i en torr panna tills de blir gyllenbruna. Ställ åt sidan. Smält 100 g socker och vatten på hög värme i en tjockbottnad panna tills att sockret smälter och blir gyllene. Rör inte karamellen under tillagningen. Skaka istället pannan så att vatten och socker blandas. Tillsätt nötterna när sockret har blivit karamell, sänk värmen och rör runt så att nötterna täcks av karamellen.
Låt nötterna svalna på en stenbänk eller på en plåt. När nötterna har svalnat helt, mortla eller skär till mindre bitar med kniv.

Separera äggen och vispa vitorna hårt. Vispa grädden till en mellantjock konsistens. Blanda 50 g socker med äggulorna och vispa tills sockret löst sig och blandningen blir blek.

Blanda grädden, nötterna med äggula/socker-blandningen. Vänd till sist i de hårt vispade vitorna försiktigt. Lägg semifreddon i lämplig form sedan in i frysen. Räkna med ca 2-4 timmar innan semifreddon har stelnat beroende på storlek på form.

Ta ut lingonen ur frysen och låt tina med socker.

Ta ut semifreddon 5-10 minuter innan servering och låt den mjukna något. Servera med rårörda lingon.