Polenta

Polenta är majsgryn som kokas till en krämig och len konsistens. Polenta är Alpmat och serveras ofta som tillbehör till grytor och stuvningar. Den polenta som blir över kan man med fördel använda dagen efter genom att steka upp eller grilla den stelnade polentan.

Ingredienser

  • Polenta, 2 dl
  • Vatten, 8 dl
  • Smör, 50 g
  • Riven parmesan, 1,5 dl
  • Hylvlad parmesan till servering
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Koka upp en kastrull med vatten. Strö i polentan under vispning och låt koka på medelvärme i den tid som står på förpackningen.
Ca 5 minuter för snabbpolenta och 20-30 minuter för standardpolenta.
Tag av kastrullen från värmen och tillsätt först smör och sedan parmesan under konstant vispning.
Smaka av, tillsätt salt och peppar och låt vila under lock i ca 5 minuter. Servera med en klick smör och lite hyvlad parmesan på toppen.