Panzanella – Toscansk brödsallad

Pane Toscano, det toskanska brödet innehåller inget salt och möglar därför inte. Däremot blir det helt stenhårt efter några dagar och helt omöjligt att skära i. Vad gör man då? Köper nytt? Självklart inte! Bakgrunden till den här rätten är just att ta tillvara på gammalt torrt bröd.  Förr i tiden blötlade man det gamla brödet och använde det på nytt. Tex genom att göra en brödsallad som denna på sommaren. Perfekt som tillbehör till grillat! Har man inget gammalt stenhårt bröd går det givetvis lika bra med färskt.

Ingredienser

  • Vitt bröd eller surdegsbröd, 500 g
  • Gurka, 1 st
  • Tomater, 4 st
  • Blekselleri, 3 st stjälkar
  • Bladpersilja, 1,5 dl
  • Basilika, 1,5 dl
  • Olivolja, 1,5 dl
  • Rödvinsvinäger, några stänk
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Skär ner grönsaker, bröd i små bitar och lägg i en bunke. Salta, peppra och häll över olivoljan och vinäger. Låt stå och dra i 10 min innan servering. Lägg upp och avsluta med att ringla över generöst med god olivolja.