Panna cotta med kompott på rabarber

Panna cotta eller kokt grädde som det betyder är en av Italiens mest älskade efterrätter. Den ska vara mjuk och len och med jämn fördelning av vaniljen. Det får man genom att först låta den koagulera något innan man för över den i serveringsformarna.

Ingredienser

  • Vispgrädde, 500 ml
  • Strösocker, 50 ml
  • Vaniljstång, 1 st
  • Gelatinblad, 2 st
  • Rabarberkompott till servering

Gör så här

Häll i grädde socker och den halverade urskrapade vaniljstången i en tjockbottnad kastrull. Gärna en Sauteuse.Värm upp tills det börjar sjuda. Blötlägg under tiden gelatinbladen i vatten till de mjuknar.  Ta bort grädden från värmen när den börjat sjuda. Vispa kraftigt så att vaniljen finfördelas. Lägg i gelatinbladen under omrörning. Placera kastrullen i ett kallt vattenbad. Rör nån gång per minut tills pannacottan börjar tjockna. Häll över i serveringsglas eller små ugnsformar (Pilevyt). Täck med plast och placera i kylskåp i minst 2-4 timmar innan servering. 

Servera Pannacottan i serveringsglas eller sänk ner formarna i kokande vatten i några sekunder så att pannacottan lossnar och kan skakas ur på en tallrik.