Minestrone

Minestrone är en grönsakssoppa där ingredienser varierar beroende på årstid och var i Italien man befinner sig. Ordet Minestra betyder soppa och det finns inga exakta riktlinjer för hur en minestrone skall lagas. Detta är en vår-minestrone med primörer och smak från gröna ärtor. Godast blir givetvis soppan om man utgår från en egentillverkad buljong. Ringla över rikligt med god olivolja innan servering.

Ingredienser

Buljong

  • Gröna ärtor, 2 dl
  • Morötter, 2 st
  • Gul lök, 2 st
  • Blekselleri, 4 stjälkar
  • Zucchini, 1 st
  • Purjolök, 1 st
  • Potatis, 2 st
  • Spenat, 2 dl
  • Bladpersilja, 2 dl
  • Svartkål, 4 st stjälkar
  • Olivolja, 1 dl

Minestrone

  • Gröna ärtor, 1 dl
  • Morötter, 2 st
  • Gul lök, 2 st
  • Blekselleri, 2 stjälkar
  • Zucchini, 1 st
  • Purjolök, 1 st
  • Potatis, 2 st
  • Spenat, 2 dl
  • Bladpersilja, 2 dl
  • Svartkål, 4 st stjälkar
  • Plommontomater (skalade, urkärnade, delade), 2 st
  • Favabönor kokta, 0,5 dl
  • Borlottibönor kokta, 0,5 dl
  • Grönsaksbuljong, 1 l
  • Olivolja, 1 dl
  •  Basilika, till servering
  • Salt och svartpeppar

 

Gör så här

Buljong

Svetta ärtorna i olivoljan i en stor kastrull. Krossa ärtorna med en trägaffel, tillsätt resten av grönsakerna och fortsätt svetta utan att de tar färg och tills det mesta av vätskan i grönsakerna kokat bort.  Häll i ca 3 liter vatten och koka upp. Avlägsna skum som flyter upp till ytan. Sjud grönsakerna i 30 minuter, ställ åt sidan, låt svalna och sila av. Använd eller frys in.

Minestrone

Skala och skär igenom morötter, potatis, lök, blekselleri, zucchini, purjolök, svartkål och spenat. Värm upp olivolja i en sauteuse/kastrull och börja med att svetta löken under lock i 2 min. Tillsätt sedan potatis och morot och svetta i ca 3 min utan att de tar färg. Upprepa med purjolök, stjälkselleri, svartkål och till sist zucchini.
Tillsätt buljongen och sjud i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka. Salta och peppra. Tillsätt till sist spenat, ärtor, tomater och bönor. Ta upp potatisen och mosa den lätt med en träsked.
Servera med rikligt av den goda olivoljan och garnera med basilika.