Melanzane alla Parmigiana – Gratäng på aubergine

Här kommer en av mina verkliga favoriträtter. Alla länder kring medelhavet har sin variant på bakad aubergine. Grekerna har tex sin moussaka. Melanzane alla Parmigiana är en utmärkt alternativ till lasagne och kan ätas varm, ljummen eller kall.

Ingredienser

Melanzane alla Parmigiana

  • Aubergine, 1 kg
  • Buffelmozzarella, 150 g
  • Parmesan riven, 2 dl
  • Basilika, 20 g
  • Vitlök, 1 klyfta
  • Vetemjöl till panering
  • Olja till fritering (tex raps eller solrosolja)
  • Salt och svartpeppar

Tomatsås

  • Plommontomater (San Marzano), 2 st burkar
  • Röd lök, 1 st
  • Vitlök, 1 klyfta
  • Socker, 1/2 tsk
  • Olivolja, 1,5 dl
  • Basilika, 10 st blad
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Tomatsås

Skär lök och vitlök fint. Svetta i olivolja i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomaterna, socker, salt och låt koka i 20 minuter tills att såsen har tjocknat något.  Mixa och låt svalna i några minuter. Vispa i olivoljan så att såsen tjocknar ytterligare.

Gör så här

Melanzane alla Parmigiana

Skär auberginerna i längs med i långa skivor, ca 1 cm tjocka. Strö över skivorna med salt och låt rinna av under press, i ca 45 minuter.

Skölj av aubergineskivorna i vatten så att saltet avlägsnas, och torka sedan av dom. Vänd skivorna i mjöl. Värm upp frityroljan till 180 grader i ett lämpligt kärl. En kastull med höga kanter eller en gjutjärnsgryta fungerar bra. Se till att ha rejält med olja för friteringen, dock inte ”till brädden fylld” som vi säger podden. Det ska var till knappt hälften fylld. Fritera auberginen i omgångar i ca 2-4 minuter eller tills att de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

Ta fram en ugnsform och sprid ut ett tunt lager tomatsås i botten, följt av ett lager aubergine. Lägg på några tunna skivor av mozzarellan, riven parmesanen och lite basilika. Fortsätt att fylla formen med lager och avsluta med att strö över rejält med parmesan på toppen.

Baka i 200 gradig ugn i ca 20 minuter, ta ut och låt svalna något.