Linguine alle Vongole – Linguine med Vongole-musslor

Det blir inte mycket bättre än så här. Färska Vongole-musslor, vitt vin och spänstig Linguine pasta. Vongole-musslan är god…men buljongen blir ännu godare! Hittar man inga Vongole-musslor kan man med fördel använda hjärtmusslor eller blåmusslor och tillaga dom på samma sätt.

Ingredienser

  • Linguine torkad pasta, 500 g
  • Vongolemusslor färska, 1 kg
  • Gul lök, 1 st
  • Vitlök, 1 st klyftor
  • Chilifrukt (torkad eller färsk), 1-3 st
  • Torrt vitt vin, 1/2 flaska
  • Olivolja, 2 dl
  • Vitt bröd, 2 st skivor
  • Bladpersilja till servering

Gör så här

Blötlägg musslor i saltat vatten (ska smaka hav) i 2 timmar.
Skrubba rent skalen och släng de musslor som inte sluter sig när man knackar lite på dom.
Skär vitlök, gul lök och chili fint. Stek i en traktörpanna eller låg bred kastrull i olivoljan, utan att det får färg.
Höj värmen till max och tillsätt musslorna och vinet. Sätt på ett lock och låt koka i ca 3 minuter.
Ta upp musslorna och sila buljongen (det ligger alltid lite sand på botten), häll tillbaks den i traktörpannan och salta ev om det behövs. Plocka musselköttet av 2/3-delar av musslorna och behåll resten i sina skal. Släng de musslor som fortfarande är stängda.

Riv eller skär brödet i fina små kuber och stek dom krispiga i en panna med olivolja. Låt torka på hushållspapper.

Koka pastan i saltat vatten i ca 4 minuter (eller hälften av tiden på förpackningen). Förflytta pastan till buljongen och koka under omrörning tills den är al dente. Häll i hela och plockade musslor, strö över persilja, det knapriga brödet och avsluta med lite god olivolja.

Smaklig spis!