Lasagne alla Bolognese

Det här är Italiensk comfort food när den är som bäst. Pasta med spenat används typiskt i Lasagnen från Bologna. Gör den med egen pasta eller med torkade pastaplattor. Himmelskt gott oavsett.

Ingredienser

Ragu Bolognese

  • Nötkött av fransyska eller högrev, 1/2 kg
  • Pancetta eller rimmat sidfläsk, 0,2 kg
  • Blekselleri, 1 st själkar
  • Morötter stora, 1 st
  • Gul lök, 1 st
  • Vitlök, 1 st klyfta
  • Torrt vitt vin, 1,5 dl
  • Konserverad plommontomat, 1 burk (400g)
  • Mjölk, 1 dl
  • Salt och svartpeppar

Bechamel

  • Mjölk, 5 dl
  • Mjöl, 4 msk
  • Smör, 100 g
  • Muskot
  • Salt och svartpeppar
  • Parmesan, 200 g

Pastadeg

  • 00-mjöl, 400 g
  • Spenat färsk, 150 g
  • Ägg, 2-3 st
  • Äggula, 2-3 st

Gör så här

Ragù Bolognese

Mal nötkött och fläskkött för sig och låt vila tills det är rumstempererat, alternativt ta ut köttfärs ur kylen, skär sidfläsket i små 1 mm tjocka bitar och låt komma till rumstemperatur. Skär grönsakerna i små tärningar och vitlöken mycket fint.

Bryn fläsket tills det blir gyllene och sedan grönsakerna tills att öven de får färg. Bryn nötfärsen (i separat panna om det blir ont om plats) i ca 10 min eller tills att den är fint karamelliserad och brynt. Deglacera nötfärspannan med i 1 dl vatten och rör om i botten på pannan så att all smak som sitter där löses upp. För över nötköttet till grönsakera och låt komma upp i temperatur. Deglacera med vinet, tillsätt burktomaterna och sedan mjölken. Låt puttra i ca 2,5 – 3 timmar tills att fibrerna i kött och fläsk kokat sig mjuka. Späd med vatten under kokningen och det blir för torrt. Avsluta med att peppra och salta efter smak.

Pasta

Koka upp en kastrull med vatten och förväll spenaten hastigt (20 sekunder). För över spenaten i ett durkslag och spola med kallt vatten. Krama ur tills det mesta av vattnet är borta. Häll mjölet i en mixer och tillsätt två hela ägg, de två gulorna samt spenaten. Mixa tills degen blir grynig som couscous. Degen ska vara fast som trolldeg. Justera konsistensen med mer ägg om den känns för torr eller mer mjöl om den känns för fuktig. Vira in degen i plastfilm och låt via i kylen i en  tim.

Kör igenom pastadegen i pastamaskin på den bredaste inställningen, vik den på mitten och kör igenom igen. Upprepa proceduren 10 ggr eller tills att degen känns len och elastisk. Arbeta ut pastadegen (ett hack i taget) tills att den är knappt ca 1,5 mm tjock. Skär ut längder av degen som är lika långa som ugnsformen för lasagnen. Koka upp vatten i en kastrull och förväll pastaplattorna (en i taget) i ca 1 min och skölj av i kallt vatten. Lägg dem en och en på en bänk för att torka något.

Bechamel

Värm först upp mjölken. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa så att det blir en homogen massa. Tillsätt mjölken lite i taget under konstant vispning. Låt den färdiga såsen sjuda några minuter så att mjölsmaken försvinner. Tillsätt muskot, salt och peppar.

Lasagne

Lägg ett tunt lager med ragu och bechamel i botten följt av lite riven parmesan samt en lasagneplatta. Upprepa proceduren tills att det blir 5 st relativt tunna lager. Avsluta det sista lagret med ragu, bechamel och lite extra parmesan på toppen. Baka av i 180 g ugn i ca 30 minuter.

Tips…En bra lasagne består av många och tunna lager. Det ska inte vara allt för mycket ragu. Bara så att det knappt täcker.