Grönsaksbuljong

Att göra sin egen buljong är både enkelt och lyxigt. Dessutom innehåller de buljonger man kan köpa i butik för mycket salt. Detta är inget exakt recept vad gäller ingredienser. Byt ut och lägg till egna favoriter. Var lite försiktig med allt för färgrika (tex rödbetor) eller smakstarka (tex kålrot) då de kan ta över. Ärtorna i detta recept ger en naturlig sötma.

Ingredienser

  • Gröna ärtor, 2 dl
  • Morötter, 2 st
  • Gul lök, 2 st
  • Blekselleri, 4 stjälkar
  • Zucchini, 1 st
  • Purjolök, 1 st
  • Potatis, 2 st
  • Spenat, 2 dl
  • Bladpersilja, 2 dl
  • Svartkål, 4 st stjälkar
  • Olivolja, 1 dl

Gör så här

Svetta ärtorna i olivoljan i en stor kastrull. Krossa ärtorna med en trägaffel, tillsätt resten av grönsakerna och fortsätt svetta utan att de tar färg och tills det mesta av vätskan i grönsakerna kokat bort.  Häll i ca 3 liter vatten och koka upp. Avlägsna skum som flyter upp till ytan. Sjud grönsakerna i 30 minuter, ställ åt sidan, låt svalna och sila av. Använd eller frys in.