Carciofi crudi – Sallad på rå kronärtskocka

Inga älskar kronärtskocka som Italienarna. Särskilt de små primöriga Carciofini som kommer på våren. De är goda friterade eller kokta i vitt vin men även helt råa. Jag hade aldrig ätit rå kronärtskocka innan jag flyttade till Italien. Det var en smaksensation. Så gott! Det är viktigt att använda små, spröda exemplar och att skiva dom tunt.

Ingredienser

  • Små kronärtskockor ”carciofini”, 10 st
  • Bladpersilja, 1 st knippe
  • Citron, 1 st
  • Olivolja, 1 dl
  • Parmesan till severing
  • Salt och Svartpeppar

Gör så här

Plocka av de yttersta, hårda bladen på kronärtskockorna tills bladen börjar kännas vaxiga och sega. Trimma nederdel och stam genom att sköra bort skal samt det gröna hårda köttet. Behåll den vita kärnan av stammen (om den finns kvar).
Skär av halva bladknoppen och dela skockorna på längden. Trimma bort ev ”skägg” samt de hårda, lila, innersta bladen. Lägg skockorna i citronvatten för att förhindra dom från att bli bruna. Skiva skockorna på längden och blanda med skuren bladpersilja och låt marinera med olivolja, citron, salt och peppar i 10 minuter innan servering.