Caponata d’estate – Somrig grönsaksröra

Caponata är en Siciliansk stapelvara. Det är en sötsyrlig grönsaksröra som passar bra som tillbehör till grillat eller som en egen vegetarisk  lunchrätt med lite bröd.

Ingredienser

  • Blekselleri, 3 stjälkar
  • Röd lök, 2 st
  • Aubergin, 1 st
  • Zucchini, 1 st
  • Fänkål, 1 st
  • Plommontomat, 2 st
  • Basilika, 1 st kruka
  • Pinjenötter, 50 g
  • Sultanrussin, 50 g
  • Rödvinsvinäger, 4 msk
  • Socker, 1 msk
  • Svarta inlagda oliver, 100 g
  • Passerad tomatsås, 1 dl
  • Ljust surdegsbröd, 300 g
  • Olivolja, 100 ml
  • Olja till fritering (Solros, jordnöt eller raps)
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

Skär fänkål, zucchini och sellerin  i 2 cm stora tärningar. Ställ åt sidan. Skär auberginen i 2 cm stora tärningar , strö över lite salt, för över i ett durkslag och låt vätska ur i ca 2 tim. Klappa torra med hushållspapper. Skölj oliverna i vatten, torka och kärna ur. Rosta pinjenötter och brödtärningar i en 180°C ugn tills de är gyllene. Ca 3 min för nötterna och 6 min för brödet. Ta ut ur ugn, skär igenom pinjenötterna grovt och ställ åt sidan. Värm lite olivolja och stek varsamt lök, selleri och oliver i ca 4 minuter tills de mjuknar något. Tillsätt de tomatsåsen, vinäger och socker och sjud upp till kokning. Ta av plattan och för över grönsaksröran till en stor bunke.

Fyll en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta med ca 4 cm frityrolja. Värm upp frityroljan till 180°C. (En termometer är bra att ha men det går också att kontrollera temperaturen med en bit bröd. Testa genom att lägga i en brödbit när oljan är varm och kontrollera att den ”friterar”) Fritera först fänkål, följt av zucchini och till sist aubergine i 1 – 2 minuter/grönsak. Se till att oljan kommer upp i rätt temperatur mellan friteringarna. Låt rinna av på hushållspapper.

För över de friterade grönsakerna till bunken och tillsätt även russin, tärnad tomat, olivolja och pinjenötter. Krydda med salt och peppar, blanda runt och täck över bunken med plastfilm. Låt Caponatan stå och dra i ca 1 timme i rumstemperatur. Blanda i brödkrutongerna och låt dra i ytterligare 20 min.