Bucatini all’Amatriciana

Den här rätten är ett typiskt exempel på att Italienarna äter sin region och sina lokala råvaror. En ”äkta” Amatriciana görs på Griskind och Pecorino Romano, båda typiska ingredienser för det Romanska köket.  Tomaterna kommer i och för sig från Neapel. En timmes bilfärd bort.

Ingredienser

  • Bucatini, 400 g
  • Guanciale eller saltat (inte rökt) sidfläsk/ pancetta, 250 g
  • Torrt vitt vin, 2 dl
  • Konserverad Plommontomat (San Marzano), 500 g
  • Pecorino eller Parmesan 80 g
  • Salt och Svartpeppar

Gör så här

Tärna fläsket i 1-cm stora kuber och stek det på mellanvärme tills att det släpper fett och blir knaprigt. Ta upp fläsket ur pannan, sila bort bottensatsen. Häll tillbaks fettet i pannan och deglacera med vitt vin. Låt vin och fett reducera ner till hälften och tillsätt sedan tomaterna. Låt puttra i ca 15 minuter på låg värme. Smaka av såsen och justera sälta.

Koka Bucatinin i rikligt med saltat vatten tills att den är al dente. För över pastan till pannan med tomatsåsen, tillsätt osten och slunga pastan i pannan. Späd eventuellt med lite pastavatten om såsen känns för tjock.

Lägg upp på tallrik, strö över det goda fläsket, lite extra ost och rejält med svartpeppar.