Bruschetta con fagioli cannellini – Bruschetta med cannellinibönor
I Toscana älskar man sina bönor. Invånarna i Toscana kallas av övriga Italien för ”Mangiafagiolini” ”bönätarna”. En av de mest populära och godaste bönorna är Cannellinibönan. Om man kokar den själv vill säga. Jag var till en början tveksam till att äta bönor på bröd men nu är frälst. Det här är Toscansk bonnamat när den är som bäst.
Ingredienser
- Cannellinibönor torkade, 5 dl
- Olivolja, 1 dl
- Vitlök, 4 klyftor
- Salvia färsk, 10 blad
- Morot, 1 st
- Saften av citron, 1 st
- Salt och svartpeppar
- 5 dl torkade cannellinibönor
- Vitt bröd, 4-6 skivor
- Bladpersilja till servering
- Salt & Svartpeppar
Gör så här
Blötlägg bönorna över natten. Koka upp bönorna i nytt vatten och låt koka häftigt under en minut, skölj av och koka upp igen. Upprepa proceduren tre gånger. Tillsätt vitlöksklyftor, morot, salvia samt några droppar olivolja. Låt koka i 30 minuter – 1 timme eller tills att bönorna känns mjuka utan att ha kokat sönder helt. Ställ åt sidan och låt svalna något. Krydda med salt, peppar, olivolja samt citronsaft. Servera på grillat bröd, toppa med persilja och avsluta med att ringla över lite olivolja.