Avsnitt 2: Kolarhustruns pasta

Anders snor ihop en klassisk pastarätt och lyser upp som en sol när det vankas griskind. Jonas suktar efter grädde som lyser med sin frånvaro.

Producerat och mixat av Johannes Berg

Spaghetti alla Carbonara

4-6 pers

400 g Spaghetti (NO5)
4 hela ägg 2 äggulor
250 g Guanciale (alt Pancetta eller rimmat sidfläsk)
100 g riven Pecorino Romano (alt Parmesan)
Salt och svartpeppar
Bladpersilja till servering

 

Koka pastan i saltat vatten. 
Var försiktig att inte översalta vattnet då guancialen och osten är salta och att att det ska vara
pastavatten i såsen.
Under tiden pastan kokar – skär Guiancalen i cm-stora kuber och stek krispiga i en panna. Ställ åt sidan
Lägg riven ost och ägg i en skål och blanda runt.

När Spaghettin är al dente; lägg den i pannan med guanciale. Låt svalna i en minut. Tillsätt lite pastavatten och ägg/ost. 
Sätt på pannan på medelvärme och rör runt pastan tills att äggen börjar koagulera och såsen tjocknar.
Ta genast bort från värmen. 
Peppra rikligt, riv över lite extra ost och servera.

 

Panna Cotta med rabarber

4-6 pers

500 ml Vispgrädde
2 Gelatinblad
50 ml strösocker
1 Vaniljstång

Panna Cotta

Häll i grädde socker och den halverade urskrapade vaniljstången i en tjockbottnad kastrull.
Gärna en Sauteuse.
Värm upp tills det börjar sjuda. Blötlägg under tiden gelatinbladen i vatten till de mjuknar.
Ta bort grädden från värmen när den börjat sjuda. Vispa kraftigt så att vaniljen finfördelas. Lägg i gelatinbladen under omrörning. Placera kastrullen i ett kallt vattenbad. Rör nån gång per minut tills pannacottan börjar tjockna. Häll över i serveringsglas eller formar. Täck med plast och placera i kylskåp i minst 2-4 timmar innan servering.

Rabarberkompott

400 g späda rabarber
100 g strösocker
Ev lite pressad citron

Skala rabarbern försiktigt (mycket av färgen sitter i skalet). Skär i bitar.
Värm socker och två msk vatten i en tjockbottnad kastrull tills att sockret har löst upp sig och vätskan är genomskinlig. Tillsätt rabarber och låt sjuda under lock i ett par minuter tills att rabarbern är mjuk.
dra av från värmen och låt svalna. Tillsätt citronsaft vid behov.

Servering

Servera pannacottan i glas eller ta ut den ur formarna (detta görs enklast genom att doppa formen i kokande vatten så att pannacottan släpper). Servera med rabarbern.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *