Avsnitt 3: Ravioli med ricotta och spenat

Vi är som smör och salvia – Anders vevar pasta för brinnande livet medan Jonas upplyser oss om sin mycket grundliga research i jakten på sanningen om ravioli.

Ravioli fylld med ricotta och spenat

För 4 pers
Ravioli ripieni di ricotta e spinaci

Pastadeg

2 hela ägg
2 ägg-gulor
250 g finmalt & proteinrikt mjöl (gärna Italienskt 00-mjöl)

Fyllning

250 g ricotta
250g färsk spenat
2 msk riven parmesan
Muskot
Salt och peppar

Sås

4 msk smör
10 färska salviablad
Riven Parmesan

Pastadeg

Har du tillgång till en bra matberedare kan pastadegen göras klar i den. Har du ingen matberedare gör du enligt nedan. Häll mjölet i en bunke och gör en grop i mitten av mjölet.Häll i ägg och ägggulor i gropen och rör med en gaffel tills att det börjar bli en deg.Knåda degen i ca 10 minuter eller tills den är smidig och elastisk.Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp cirka 1 timme.

Fyllning

Förbered fyllningen.Förväll spenaten i kokande vatten i en minut.Häll den i ett durkslag och skölj med kallt vatten så att kokningen avstannar. Lägg spenaten i en ren kökshanduk och krama ur all vätska.Skär spenaten fint och blanda den med ricottan, ägggulan och parmesanen. Smaka av med salt, peppar och lite muskot.

Ravioli

Dela degen i 4 lika stora delar. Kör en del genom pastamaskinens bredaste inställning. Vik den dubbel och kör igenom den igen. Repetera 5-6 gånger eller tills degen känns smidig och slät.Ställ in maskinen på näst bredaste läget och kör igenom degen. Fortsätt med ett smalare hack åt gången tills du har kört igenom den smalaste inställningen på maskinen, och har långa plattor med pasta. Gör likadant med resten av degen. Gör små bollar (ca en tesked) av fyllningen och plac-era i två rader på två av pastaplattorna. Lägg de resterande två plattorna över de med fyllning. Var noga med att trycka ut all luft. Skär med kniv ut fyrkantiga ravioli och lägg åt sidan på ett mjölat underlag.

Servering

Koka upp rikligt med saltat vatten (ska smaka salt soppa). Under tiden vattnet kokar upp. Smält smöret i en stor panna tillsammans med salvian.Koka raviolin i ett par minuter eller tills flyter upp till ytan. Lägg över den kokta raviolin i pannan med smöret och salivian. Tillsätt parmesanen och lite kokvatten, blanda runt försiktigt tills parmesanen har smällt och du har en simmig sås. Severa direkt


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *