Avsnitt 6: Risotto ai fungi porcini

Kungligt  - Anders lagar en risotto på svamparnas konung medan Jonas går vilse i svampskogen.

Producerat och mixat av Anders Strand

Kycklingbuljong

Brodo di pollo

Se avsnitt # 1

Risotto med Karl-Johan

Risotto ai fungi Porcini

4-6 pers

50 g torkad Karl Johan
300 g färsk Karl Johan
1,5 gul lökar
2 klyftor vitlök
200 g osaltat smör
400 g Carnaroli-ris
200 ml torrt vitt vin
1,2 liter hönsbuljong
75 g riven parmesan

Blötlägg den torkade svampen i två timmar. Skiva den färska svampen. Smält 50 g smör i en stekpanna och svetta vitlöken i 3 minuter utan att den får färg. Tillsätt den färska svampen och ett par matskedar vin i en panna. Svetta i 4 min tills att svampen släpper vätska utan att få färg.

Värm upp buljongen så att den sjuder. Skär den gula löken fint.
Svetta den gula löken med 50 g smör i en tjockbottnad panna (sauteuse) någon minut utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det steka 1-2 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt det reducera bort. Krama ur den blötlagda svampen och tillsätt i risotton.
Häll i en skopa buljong och låt den absorberas innan nästa skopa. Rör konstant och fortsätt hälla i mer buljong.
Fortsätt att koka risotton i ca 13-15 minuter tills riset är al dente.
Tillsätt 2/3 av den färska svampen, ta bort från värmen, och låt vila i 2 minuter.

Tillsätt först smöret och sedan parmesanen i risotton under kraftig omrörning. Provsmaka om det behövs saltas/peppras eller spädas med ytterligare buljong om konsistensen är för stabbig. Servera med lite extra parmesan samt resterande av den färska svampen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *