Avsnitt 5: Pici al ragú bianco

En välbevarad hemlighet - Anders lagar den lokala pastan, från byn i södra Toscana och Jonas funderar på att starta en färshion pod.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Pici  al ragú bianco

4-6 pers

Pici

500 g 00-mjöl
3  ägg
2 dl vatten

Häll upp mjölet på en bänkskiva eller i en bunke och gör en grop i mitten av mjölet. Häll i ägg samt lite vatten i gropen och rör med handen tills att det börjar bli en deg. Det kan behövas mer/mindre vatten beroende på kvalitet på mjöl och luftfuktighet. Knåda degen i ca 10 minuter eller tills den är smidig och elastisk. Kavla ut degen till en 1-cm tjock platta. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp cirka 30 minuter. Ta av lite av plasten och skär 5 mm breda strängar av pastan. Rulla och dra med båda händerna till långa smala pici. Strö över lite mjöl och låt vila i 30 min - 1 timme.

Ragú bianco

600 g malet fläsk av karré eller liknande
2 gula lökar
Rivet skal av 2 citroner
3 dl torrt vitt vin
3 dl pastavatten
2 nävar slätbladig persilja
4 dl riven parmesan
Olivolja till stekning och servering

Värm upp lite olivolja i en stekpanna och stek fläsk och lök i ca 7 min eller tills att det är gyllenbrunt med fin stekyta. Häll i vin och vatten och låt det reducera tills bara ca 1,5 dl återstår. Stäng av värmen och blanda i  det rivna citronskalet.

Servering

Koka "picisarna" i rikligt med saltat vatten i ca 5 minuter. Värm upp ragun, lägg i pici samt lite pastavatten. Tillsätt parmesan och blanda tills att parmesanen har löst upp sig. Tillsätt bladpersilja, ringla över lite olivolja, servera.

4 Comments

 • Detta är den bästa varianten av “spaghetti med köttfärssås”! Fråga: funkar vanlig fläskfärs? Eller bör man ta karré, och be och få den mald? Skillnad med att ta salsiccafärs? Och vad är det för ört man ser inblandad i färsen på bilden, rosmarin?

  • Hej Magnus,

   Be att få karré mald och då gärna grövre än vanlig köttfärs. Salsiccia funkar också men den man köper i sverige brukar innehålla massa konstiga E-ämnen och smaktillsatser. Jag tycker att malt vanligt fläsk är som man kryddar själv är neutralare, renare och godare.
   Det är salvia som fick gå med i kvarnen.
   Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *