Avsnitt 4: Panzanella & Tagliata di Manzo

Rör inte min Panzanella – Anders grillar biff så att fettet stänker och Jonas delar frikostigt med sig av sina surt förvärvade kunskaper om vinäger.

Panzanella - Toscansk brödsallad

För 4 pers

Panzanella

1 kg vitt osaltat toscanskt bröd eller liknande
2 gurkor
5 tomater
3 stjälkar selleri
1,5 dl bladpersilja
1,5 dl basilika
3 dl olivolja
några stänk rödvinsvinäger
salt och peppar

Skär ner grönsaker, bröd och grönsaker i små bitar lägg i en bunke. Salta, peppra och häll över olivoljan.
Låt stå och dra i 10 min innan servering. Servera tillsammans med den skurna biffen, ringla över olivolja innan servering.

Tagliata di Manzo - Grillad biff

2 skivor utskuren biff med kappa, styckad ca 5 cm tjocklek
4 citronklyftor
salt och peppar
olivolja till servering
 

Tag ut köttet ur kylen i god tid innan tillagning så att det hinner bli rumstempererat.
Hetta upp en grillpanna till högsta temperatur. Grilla biffen först på fettkappan i en halv minut och sedan på bägge sidor tills att porerna stänger sig och fina grillränder träder fram. Grilla till önskad stekgrad. En biff som väger 500 g tar ca 8 -10 minuter för att få medium. Låt vila i 4-6 minuter.
Skär tvärs över fibrerna i tunna skivor. Servera med en citronklyfta samt lite olivolja.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *