Stufato di Daino con Polenta – en vintrig vilde från Aostadalen

Anders tillagar en mustig gryta med dov textur medan Jonas lägger ut texten om Polentans koloniala historia.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 36: Stufato di Daino con polenta

Ca 4-6 pers

Stufato di Daino
1 kg grytbitar av dovhjort
0,5 l rött vin
2 klyftor vitlök
2 Morötter
2 gula lökar
2 stälkar blekselleri
0,5 dl olivolja
6 enbär
4 lagerblad
10 hela Svartpepparkorn
Salt

Ta ut köttet ur kylen så att det blir rumstempererat. Skär morötter, selleri och lök i små tärningar. Stek grönsakerna samt de hela vitlöksklyftorna i smöret och olivoljan på medelvärme i en stekpanna med höga kanter eller en stekgryta. Tillsätt köttet när grönsakerna fått fin färg och fortsätt steka och bryna köttet i ca 5 minuter eller tills att det har fin stekyta runt om. Delglacera pannan med vinet, tillsätt enbär, hel svartpeppar samt lagerblad. Sänk värmen och låt puttra under lock i ca 1,5 timme eller tills köttet är mört.

Polenta
2 dl polenta
8 dl vatten
50 g smör
1,5 dl riven parmesan
Salt & Svartpeppar

Koka upp en kastrull med vatten. Strö i polentan under vispning och låt koka på medelvärme i den tid som står på förpackningen.
Ca 5 minuter för snabbpolenta och 20-30 minuter för standardpolenta.
Tag av kastrullen från värmen och tillsätt först smör och sedan parmesan under konstant vispning.
Smaka av, tillsätt salt och peppar och låt vila under lock i ca 5 minuter.

Servera grytan på en bädd av polenta.