Spaghetti alla Puttanesca – snuskigt, simpelt, smakrikt

Anders blir torsk på en tallrik fylld med tomater, capris och sardeller medan Jonas går till botten med vad som egentligen är världens äldsta yrke?


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 36: Spaghetti alla Puttanesca

Ca 4-6 pers

Puttanesca
2 burkar pomodorini (cocktailtomater)
6 fileer sardell
2 klyftor vitlök
1-2 torkad peperoncino (chili)
1,5 dl saltad kapris
2 dl svarta oliver tex kalamata
500 g spaghetti
1 dl olivolja
Salt & Svartpeppar

Skölj och blötlägg kaprisen i ca 1 timme innan.
Krossa vitlöken, strö över lite salt och arbeta med kniv så att det blir som en fin massa.
Skär oliverna i små bitar. Stek vitlöken och sardellerna i olivolja på medelvärme tills att sardellerna smälter.
Tilsätt tomaterna samt kapris, oliver och smula ner chilin.
Låt puttra på medelvärme i ca 20 - 30 minuter eller tills att tomaterna kokat sönder.
Koka spaghettin i riktigt med saltat vatten i 3 minuter mindre än angiven koktid. För över spaghettin i såspannan och låt den gå klart i såsen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt om det behövs. Ringla över lite olivolja. Servera.