Risotto al tartufo bianco – Italiens vita guld.

Anders och Jonas tar ett djupt grepp i plånboken, möter upp sin lokale dealare och meckar riktigt lyxkäk.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 32: Risotto al tartufo bianco

Ca 4 pers

Kycklingbuljong
Se avsnitt #1

Vittryffelrisotto
40 g vit tryffel
1 tsk pressad citron
1,5 gul lökar
2 klyftor vitlök
200 g osaltat smör
400 g Carnaroli-ris
200 ml torrt vitt vin
1,2 liter hönsbuljong
75 g riven parmesan
salt & svartpeppar

Arbeta 150 g av smöret med en gaffel tills att det känns smidigt. Tillsätt en nypa salt, svartpeppar samt dem pressade citronen.
Riv 1/3 av den vita tryffeln och blanda ner i smöret. Ställ in i kylen.

Värm upp buljongen så att den sjuder. Skär den gula löken fint.
Svetta den gula löken med 50 g smör i en tjockbottnad panna (sauteuse) någon minut utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det steka 1-2 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt det reducera bort. Häll i en skopa buljong och låt den absorberas innan nästa skopa. Rör konstant och fortsätt hälla i mer buljong. Fortsätt att koka risotton i ca 15 minuter eller tills riset känns al dente. Ta bort från värmen, och låt vila i 2 minuter.
Tillsätt först tryffelsmöret och sedan parmesanen i risotton under kraftig omrörning. Provsmaka om det behövs saltas/peppras eller spädas med ytterligare buljong, om konsistensen är för stabbig. Lägg upp på tallrik och hyvla eller riv över den färska tryffeln.

Spänn fast säkerhetsbältet, dofta, ät & njut.