Semifreddo alla Nocciola – Inget onödigt fluff

Jonas lyfter Anders ur ett norrländskt mörker och tillsammans lagar de bägge vännerna en luftig piemontesisk höjdare.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 31: Semifreddo alla Nocciola

Ca 4 pers

Semifreddo
100 g hasselnötter utan skal
150 g socker
4 ägg
500 ml grädde
1 msk vatten

Rosta nötterna i en torr panna tills de blir gyllenbruna. Ställ åt sidan. Smält 100 g socker och vatten på hög värme i en tjockbottnad panna tills att sockret smälter och blir gyllene. Rör inte karamellen under tillagningen. Skaka istället pannan så att vatten och socker blandas. Tillsätt nötterna när sockret har blivit karamell, sänk värmen och rör runt så att nötterna täcks av karamellen.
Låt nötterna svalna på en stenbänk eller på en plåt. När nötterna har svalnat helt, mortla eller skär till mindre bitar med kniv.

Separera äggen och vispa vitorna hårt. Vispa grädden till en mellantjock konsistens. Blanda 50 g socker med äggulorna och vispa tills sockret löst sig och blandningen blir blek.

Blanda grädden, nötterna med äggula/socker-blandningen. Vänd till sist i de hårt vispade vitorna försiktigt. Lägg semifreddon i lämplig form sedan in i frysen. Räkna med ca 2-4 timmar innan semifreddon har stelnat beroende på storlek på form.

Ta ut semifreddon 5-10 minuter innan servering och låt den mjukna något.

Servera med rårörda lingon.