Pappardelle ai Porcini – konungens återkomst

Anders vevar pasta, Jonas snackar fotboll och Karl Johan bara smälter.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 29: Pappardelle ai Porcini

Ca 4-6 pers

Pappardelle
500 g 00-mjöl
4 hela ägg
4 äggulor
1 nypa salt

Gör i två omgångar. Häll hälften av mjölet i en mixer och tillsätt två hela ägg och sedan de två gulorna samt salt. Mixa tills degen blir grynig som couscous. Degen ska vara fast som trolldeg. Justera konsistensen med mer ägg om den känns för torr eller mer mjöl om den känns för våt. Upprepa proceduren. Vira i de två pastabollarna i plastfilm och låt via i kylen i ca 1.5 tim.
Kör igenom pastadegen i pastamaskin på den bredaste inställningen, vik den på mitten och kör igenom igen. Upprepa proceduren 10 ggr eller tills att degen känns len och elastisk. Arbeta ut pastadegen (ett hack i taget) tills att den är dryga 1 mm tjock. Skär ut 2 cm breda, 20 cm långa pappardelle, mjöla och låt vila.

Porcini
300 g färsk karl johan
50 g torkad karl johan
1 näve bladpersilja
1 knippe gräslök
1 klyfta vitlök
200 g smör
2 dl riven parmesan
2 dl torrt vitt vin
Salt & Svartpeppar

Blötlägg den torkade svampen i minst en timme. Rensa svampen med skalkniv utan att skölja den och skär den i centimeter-tjocka skivor. Skär vitlök fint, smält hälften av smöret i en panna och sautera vitlöken i 4 minuter på låg värmen. Tillsätt den blötlagda, urkramade svampen och följt av den färska. Låt sautera i ca 2 minuter på medelvärme, tillsätt vinet, täck över med lock och låt puttra i ytterligare 2 minuter.

Koka pastan i ca 5 minuter i en stor kastrull i rikligt med saltat vatten. Vattnet ska smaka hav. Häll över pastan samt lite pastavatten till pannan med svampen. Tillsätt först det resterande smöret och sedan parmesan, tossa runt och avsluta med att tillsätta örter.