Porchetta – långsam snabbmat

Anders lagar knaprig gris medan Jonas uppvisar tydliga tecken på medelålderskris.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 28: Porchetta – långsam snabbmat

Ca 4-6 pers

Porchetta
1 fläsksida med svål
färsk salvia
färsk rosmarin
salt

Lägg ett snitt längs med svålen så att den går att vika åt sidan. Lägg ytterligare ett snitt i mitten av köttdelen så att du har två "sidor" kött och en "sida" svål. Gnid in köttytorna med rikligt med salt och finskurna örter.
Vik tillbaks fläsksidan och forma en rulle med svålen utåt. Gnid in svålen med salt och bind upp fläsket med steksnöre till en jämntjock rulle. Baka i ugn (140 grader) i 3 timmar. Avlägsna snöret och sätt tillbaka Porchettan i ugnen i 20-30 minuter (250 grader) tills att svålen sväller upp och får fin färg. Ta ut, ställ åt sidan för att svalna något.

Fänkålssallad
2 Fänkål
1 näve bladpersilja
saften av en halv citron
0,5 dl olivolja
Salt & Svartpeppar

Skär av de gröna stjälkarna på fänkålen och trimma roten vid behov. Dela fänkålen på mitten och skär den i tunna skivor.
Skär bladpersiljan och blanda med fänkål. Pressa över citron, olivolja samt salt och peppar och blanda runt.

Servera tunna skivor Porchetta och fänkålssallad på ett gott bröd.

Smaklig spis...knaprig gris.