Linguine alle Vongole - Ta mig till havet

Att framkalla den rätta havssmaken är inget hafsverk. Anders går till botten, med man och allt, för att laga den ultimata italienska skaldjurspastan medan Jonas myser med marina mollusker från Medelhavet.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 25: Linguine alle Vongole - pasta med smak av hav

Ca 4-6 pers

Linguine alle Vongole
500 g Linguine
2 nät vongole-musslor (eller blåmusslor)
1 gul lök
1 chili
1 klyfta vitlök
1/2 flaska vitt torrt vin
1,5 dl olivolja
2 skivor vitt bröd
Salt & Svartpeppar

Blötlägg musslor i saltat vatten (ska smaka hav) i 2 timmar.
Skrubba rent skalen och släng de musslor som inte sluter sig när man knackar lite på dom.
Skär vitlök, gul lök och chili fint. Stek i en traktörpanna eller låg bred kastrull i olivoljan, utan att det får färg.
Höj värmen till max och tillsätt musslorna och vinet. Sätt på ett lock och låt koka i ca 3 minuter.
Ta upp musslorna och sila buljongen (det ligger alltid lite sand på botten), häll tillbaks den i traktörpannan och salta ev om det behövs. Plocka musselköttet av 2/3-delar av musslorna och behåll resten i sitt sina skal. Släng de musslor som fortfarande är stängda.

Riv eller skär brödet i fina små kuber och stek dom krispiga i en panna med olivolja. Låt torka på hushållspapper.

Koka pastan i saltat vatten i ca 4 minuter (eller hälften av tiden på förpackningen). Förflytta pastan till buljongen och koka under omrörning tills den är al dente. Häll i hela och plockade musslor, strö över persilja, det knapriga brödet och avsluta med lite god olivolja.

Smaklig spis!