Trofie al pesto con patate e fagiolini - En Ligurisk klassiker.

Anders och Jonas vågar vägra grillen och bestämmer sig för att laga en vegetarisk pasta istället.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 25: Trofie al pesto con patate e fagiolini

Ca 4 pers

Pastadeg
0,5 kg 00-mjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 dl ljummet vatten

Pesto Genovese
2 krukor färsk basilika
50 g pinjenötter
2 dl parmesan
1 klyfta vitlök
1,5 dl olivolja
Salt & Svartpeppar

100 g gröna bönor
50 g vaxbönor
5 fasta potatisar

Blanda mjöl, salt och olivolja i en food processor eller häll ut på ett bakbord. Häll i vatten lite i taget tills att det blir en
homogen deg. Mängden vatten som behövs kan variera. Plasta in degen och låt vila i kylen i ca 30 min.
Dela degen i mindre delar och rulla ut till 1 cm tjocka stänger. Kapa 1 cm stora bitar av stängerna och forma varje bit till en ca 3 cm avlång Trofie. Låt vila på bakbordet.

Mortla vitlök och basilika med pinjenötterna tills det blir en tjock "pasta". Tillsätt den rivna parmesanen, smaka av, peppra och salt om det behövs. Låt vila i kylen.

Skala potatis och snoppa bönorna. Koka bönor och potatis tills de är lagom mjuka, lyft ur och koka sedan pastan i samma vatten i ett par minuter eller tills de flyter upp till ytan.

För över pasta, bönor och potatis till en panna och häll i ca 4 msk pesto samt några skedar pastavatten. Tossa runt till att rätten går ihop litegrann.

Lägg upp på tallrik och garnera med lite extra basilika och ringla över lite god olivolja.

Smaklig spis!