Salsiccia alla salvia – gött fläsk i snyggt fodral.

Anders låter köttkvarnen gå på högvarv medan Jonas utser svenska språkets tre vackraste ord.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 23: Salsiccia alla Salvia

Ca 20 Korvar

Salsiccia

1 kg magert fläskkött tex bog
200 g fett från gris
1,5 m grisfjälster
50 g färsk salvia
1,5 msk salt
1 msk socker
Svartpeppar

Skölj fjälster i vatten och blötlägg över natten.
Skär fläsk och fett i bitar, lagom stora för köttkvarnen och placera i en form. Skär igenom salvian och lägg på fläsket. Strö på salt, socker, rikligt med svartpeppar och blanda runt. Mal allt i en köttkvarn med grov malskiva. Mal sedan färsen en gång till.
Sätt på korvhornet på köttkvarnen. Spola igenom fjälster, krama ur och trä på korvhornet.
Dra ut en bit fjälster, ca 10 cm och mata sedan färsen genom kvarnen. Var noga med att inte göra för tjocka korvar.
Mata genom all färs tills att det till slut blir en lång jämntjock korv. Forma korvar genom att nypa och snurra åt motsatt håll varannan gång. På denna mängd kött blir det ca 20 st Salsiccia. Lägg på ett galler och låt torka i kylen med en handduk över i max två dygn. Tillaga och ät dom samma dag eller frys in.

Grilla salsiccian eller stek på mellanvärme i ca 8-10 minuter eller tills den är genomstekt.

Gott att äta till Salsiccia är picklad rödlök eller Panzanella som vi tillagade i avsnitt nr 4.