Orecchiette alle Rape – Bonnamat från Apulien.

Anders och Jonas dynamiska duo blir en tung trio när Il Podino gästas av tv-kocken Johanna Westman.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 22: Orecchiette alle Rape

4 personer

Orecchiette med Broccoli

400 g 00-mjöl
400 g färsk broccoli eller ime di rapa
6 sardell-fileer
4 klyftor vitlök
2 dl vitt vin
2 dl olivolja
200 g vitt bröd
salt & svartpeppar

Gör en hög av mjölet och sedan ett "krater" i mitten av högen. Häll en skvätt vatten i kratern och arbeta upp en deg genom att blanda i mer vatten i mjölet tills att det blir en elastisk deg som inte klibbar.
Rulla ut en tjock cylinder med ca 5 cm/diameter av degen och dela den i mindre, 5 cm breda delar. Rulla de mindre delarna till 2 cm tjocka stavar. Skär ut 0,5 cm breda bitar av staven. Använd tummen för att trycka ut öronformade, tunna Orecchiette.
Strö över lite mjöl och låt den färdiga pastan vila på arbetsbänken.

Bryt av små fina buketter av broccolin och dela de större buketterna så att alla blir ungefär lika stora.
Värm upp en stekpanna med hälften av olivoljan. Lägg i sardellerna och de hela vitlöksklyftorna. Tillsätt vinet när sardellerna har löst upp och låt hälften av vätskan reducera bort.

Riv det vita brödet i små bitar och stek det gyllene i en panna med hälften av olivoljan. Ställ åt sidan.

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och salta det ordentligt. Koka broccolin i tre minuter och tillsätt sedan pastan (tillsammans med broccolin). Rör om och fortsätt koka i ett par minuter eller tills att pastan flyter upp till ytan.

Tillsätt pasta och broccoli och lite av pastavattnet i pannan med sardellerna och vitlöken. Koka upp och rör om. Låt puttra i någon minut tills att rätten blir lite krämig.

Salta vid behov och peppra, strö lite fattigmans-parmesan, ringla över en skvätt olivolja och servera.