Caponata d'estate – En siciliansk angelägenhet.

Jonas överger sina långt gångna planer på att göra som 13 miljoner italienare och lämna sitt fädernesland. Anders firar detta med att laga en klassiker från den region som kommit att associeras med just utvandring.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 21: Caponata d'estate

4 personer

Caponata
1 röd lök skuren i 2 cm kuber
3 stjälkar selleri skuren i 2 cm bitar
1 stor aubergine
1 zucchini skuren i 2 cm kuber
1 fänkål skuren i 2 cm kuber
3 solmogna plommontomater, alt motsvarande mängd körsbärstomater
1 näve basilika
50 g pinjenötter
50 g sultanrussin
4 msk rödvinsvinäger
1 msk socker
100 g svarta inlagda oliver med kärnor
300 g ljust surdegsbröd i tärningar
2 msk passerad tomat
100 ml olivolja
Olja till fritering
salt & svartpeppar

Skär auberginen i 2 cm stora tärningar, strö över lite salt, för över i ett durkslag och låt vätska ur i ca 2 tim. Klappa torra med hushållspapper. Skölj oliverna i vatten, torka och kärna ur. Rosta pinjenötter och brödtärningar i en 180°C ugn tills de är gyllene. Ca 3 min för nötterna och 6 min för brödet. Ta ut ur ugn, skär igenom pinjenötterna grovt och ställ åt sidan. Värm lite olivolja och stek varsamt lök, selleri och oliver i ca 4 minuter tills de mjuknar något. Tillsätt de tomatsåsen, vinäger och socker och sjud upp till kokning. Ta av plattan och över grönsaksröran till en stor bunke.

Fyll en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta med ca 4 cm frityrolja. Värm upp frityroljan till 180°C. (En termometer är bra att ha men det går också att kontrollera temperaturen med en bit bröd. Testa genom att lägga i en brödbit när oljan är varm och kontrollera att den "friterar") Fritera först fänkål, följt av zucchini och till sist aubergine i 1 - 2 minuter/grönsak. Se till att oljan kommer upp i rätt temperatur mellan friteringarna. Låt rinna av på hushållspapper.

För över de friterade grönsakerna till bunken och tillsätt även russin, tärnad tomat, olivolja och pinjenötter. Krydda med salt och peppar, blanda runt och täck över bunken med plastfilm. Låt Caponatan stå och dra i ca 1 timme i rumstemperatur. Blanda i brödkrutongerna och låt dra i ytterligare 20 min.

- Uppmärksamma läsare/lyssnare tänker kanske TOMATER??? Det sa ni aldrig nåt om i avsnittet! Ni har så rätt. Jag (Anders) glömde helt enkelt bort det därför att han (Jonas) snackar så förbannat, att man blir alldeles vimsig.