Avsnitt 18: Minestrone – det våras för en kär kändis.

Anders och Jonas diskuterar kändisskapets avigsidor och tar sig samman för att återupprätta en misshandlad vegetarisk klassiker.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 18: Minestrone

4 pers

Grönsaksbuljong
2 dl gröna ärtor
2 morötter
2 gula lökar
4 stjälkar blekselleri
1 zucchini
1 purjolök
2 potatisar
2 nävar spenat
1 knippe bladpersilja
4 stjälkar svartkål
0,5 dl olivolja

Svetta ärtorna i olivoljan i en stor kastrull. Krossa ärtorna med en trägaffel, tillsätt resten av grönsakerna och fortsätt svetta utan att de tar färg och tills det mesta av vätskan i grönsakerna kokat bort.
Häll i ca 3 liter vatten och koka upp. Avlägsna skum som flyter upp till ytan. Sjud grönsakerna i 30 minuter, ställ åt sidan, låt svalna och sila av.

Minestrone
2 morötter
2 gula lökar
2 stjälkar blekselleri
1 zucchini
1 purjolök
1 dl gröna ärtor
2 potatisar
2 nävar spenat
4 stjälkar svartkål (utan stam)
2 plommontomater (skalade, urkärnade, delade)
0,5 dl favabönor
0,5 dl borlottibönor
1 liter buljong
1 dl extra virgin olivolja
basilika till servering
salt och svartpeppar

Skala och skär igenom morötter, potatis, lök, blekselleri, zucchini, purjolök, svartkål och spenat. Värm upp olivolja i en sauteuse/kastrull och börja med att svetta löken under lock i 2 min. Tillsätt sedan potatis och morot och svetta i ca 3 min utan att de tar färg. Upprepa med purjolök, stjälkselleri, svartkål och till sist zucchini.
Tillsätt buljongen och sjud i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka. Salta och peppra. Tillsätt till sist spenat, ärtor, tomater och bönor. Ta upp potatisen och mosa den lätt med en träsked.
Servera med rikligt av den goda olivoljan och garnera med basilika.